TIJDVAARDERS TERUGBLIK

Donderdag 21 juli 2005 om 22.00 uur gaat Tijdvaarders in première in Gent, en speelt daarna nog twee avonden.

Het is een hectische start. 70 mensen in een onbekende situatie, met slechts drie min of meer totaalrepetities in de benen, ondersteund door een uiterst klein team en op een te krappe locatie! Vlak voor de voorstelling begint het licht te regenen, tijdens de voorstelling steeds harder (meteen na de voorstelling is het als bij toverslag weer droog). Er gaan allerlei dingen fout, maar het in grote getale opgekomen publiek heeft daar blijkbaar geen hinder van. Niet helemaal onlogisch, want er gaat ook héél veel goed. Het beeld is net zo spectaculair als het bedoeld is, de muziek is prachtig en werkt uitstekend, en ook het concept van de voorstelling blijkt helemaal te voldoen.

Alle drie de avonden speelt Tijdvaarders voor een overvol plein (rond de 800 toeschouwers per avond). Het enthousiasme van het publiek is groot en de reacties zijn hartverwarmend. Tijdvaarders blijkt een echte 'opera buffa', een volksopera. Midden in een volksbuurt wordt geconcentreerd gekeken en geluisterd. Overdag zijn er steeds 'excursies' door bezoekers van de vorige avond om dat wonderlijke gevaarte te laten zien en om te verhalen over wat 's avonds beslist gezien moet gaan worden. Ook de buurt zelf reageert ingenomen met onze invasie.

In 's-Hertogenbosch (10 t/m 13 augustus) staat Tijdvaarders op een prachtlocatie bij de Brabanthallen. Enige nadeel: de tribunes zijn zo breed neergezet (45 meter), dat het totale publiek moeilijk te bespelen is. 's Middags voorafgaand aan de Nederlandse première is er een extra test om de geluidsinstallatie zo optimaal mogelijk af te stellen, maar 's avonds is de lichte rugwind gaan liggen waardoor een deel van de tribunes toch niet goed bereikt wordt. Jammer. Extra jammer is dat, naast en aantal betalende bezoekers, zowel de recensent van het Brabants Dagblad als de geïnterviewden van Omroep Brabant daar zitten. De volgende dagen is dankzij een aangepaste mise-en-scène het geluidsprobleem onder controle. De voorstelling is alle vier de dagen praktisch uitverkocht, in totaal zien 1454 bezoekers hier Tijdvaarders.

In Sint Truiden (19, 20 en 21 augustus) speelt Tijdvaarders op wellicht de mooiste locatie van de hele tour. De voorstelling staat inmiddels als een huis, het koor zingt elke uitvoering vol overtuiging, de akoestiek is prima, en het publiek (resp. ca. 500, 1000 en 1500 mensen) is ook hier weer zeer enthousiast.

Vlak na de uitvoeringen in Sint Truiden wordt Gerrie de Vries (de Gekke Heks) in het ziekenhuis opgenomen wegens fysieke problemen. Inmiddels gaat het weer goed met haar, maar voor de laatste drie voorstellingen hebben we vervanging moeten zoeken. Hadewych Voorn, echtgenote van dirigent Ruud van Eeten en mezzosopraan, heeft zich uitstekend van deze taak gekweten. Met wat scenische aanpassingen is een volwaardige voorstelling neergezet in Middelburg (2 september, eenmalig bij daglicht voor ca. 500 mensen) en nog twee in Heerlen (3 en 4 september, 354 betalende bezoekers).

Inmiddels is het project Tijdvaarders definitief afgesloten. Een flink aantal leden van het koor, een aantal vrijwilligers en enkele orkestleden kwamen eind september nog eenmaal bijeen om twee videoregistraties te bekijken, en vervolgens met elkaar afscheid te nemen van een bijzonder project en een enerverende zomer.

Recensies:

Moose Minirecensie - Moose.nl 10 augustus 2005

Een perpetuum mobile van pelgrims - Boulevard Dagkrant 10 augustus 2005

Tijdvaarders' in première - Brabants Dagblad 11 augustus 2005

’Een opera in het voorbijgaan’ is slecht te verstaan - Brabants Dagblad 12 augustus 2005

Locatietheater is geen gesneden koek - Boulevard Dagkrant 12 augustus 2005

Broodjes poep eten op Boulevard - NRC 12 augustus 2005

Opera op de fiets in Middelburg - PZC 3 september 2005

En verder aankondigingen, vaak met foto, in vele bladen, brochures en kranten.

De volgende uitzendingen op radio en TV zijn ons bekend:

Radio: Omroep Brabant: interview met muzikaal leider Ruud van Eeten, begin mei
Radio: Omroep Brabant: serie van drie programma's 'van binnenuit' door Tonnie Vossen op ma 8, di 9 en wo 10 augustus
TV: Omroep Brabant, nieuwsitem donderdag 11 augustus
TV: Eén, België, Duizend zonnen en garnalen, zondag 14 augustus, uitvoerige voorbeschouwing
TV: Omroep Zeeland, nieuwsitem 2 september

TERUGBLIK INFO VIDEO FOTO CONTACT