Rinus Knobel


Rinus Knobel, geboren te Breda, 25 november 1952

Studeerde na zijn gymnasium alfa Nederlandse Taal- en Letterkunde aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Was in 1976 een van de medeoprichters van theatergroep Teneeter, waar hij als acteur, regisseur en artistiek leider tot 2001 verbonden was.
Werkt sindsdien als freelance regisseur in Nederland en Duitsland.

"Mijn passie voor muziektheater heb ik eigenlijk in de praktijk opgedaan via mijn contacten met Bernard van Beurden. In 1991 maakte ik hem voor het eerst mee als componist bij de Teneetervoorstelling "De Maan en de Muizenkoning". Zijn muziek voegde een lyrische component aan ons theater toe die het mogelijk maakte rust en verstilling aan te brengen waar ik voorheen geneigd was 'door' te willen.
Toen ik een paar jaar later Van Beurdens opera Repelsteel maakte, ben ik me ook echt gaan verdiepen in de partituur. Ik had ooit noten leren lezen als kind op accordeonles, maar vanaf toen leerde ik de grotere - muzikale - structuren kennen. De volgende stap was "Kaspar Hauser" op muziek van Arno Dieteren. Moeilijkere muziek dan wat Bernard destijds voor ons maakte, extremer, experimenteler, minder naar het publiek gedacht. Arno was hier zelf onderdeel van het muziekensemble op het toneel. Dat gaf iets heel bijzonders. We konden tot in een heel laat stadium aanpassingen plegen, langs beide kanten. En nu "Tijdvaarders" met Gerard Beljon.

Meer en meer is mijn interesse de laatste jaren uitgegaan naar niet-reguliere theatermomenten, producties met een letterlijke buitengewone samenstelling van de mensen die meedoen of op een plek die om een heel nieuwe manier van kijken en denken vraagt:. Bij Teneeter was dat eigenlijk al zo. Mijn laatste werkstuk daar speelde in een kerk in Nijmegen: een oratorium van het "Inferno" van Dante voor drie acteurs, Gregoriaans koor, voor viool, altviool, cello en slagwerk. Twee keer, voor 600 mensen per avond, schitterend.

Eind 2003 heb ik nog voor het Conservatorium Maastricht de nederlandstalige opera "Tereus" gemaakt, nieuw werk van opnieuw Bernard van Beurden met vier solisten, koor, orkest. Ik heb het idee dat door dit werken met muziek mijn theaterregies ook muzikaler zijn geworden.

Mijn laatste locatieproject was trouwens een kk-locatieproject. Met de hele familie hadden we op het theaterfestival Boulevard 2004 een vormgegeven Italiaans ristorante met een open keuken. Het publiek kon er behalve buitengewoon goed eten, 'mensen aan het werk' bekijken, mensen die zich op een natuurlijke manier gedragen terwijl ze weten dat ze bekeken worden. Heel boeiend!

TERUGBLIK INFO VIDEO FOTO CONTACT